top of page
Vyhledat
puure.vision

Něco o oknech v továrním stylu...

Aktualizováno: 6. 10. 2021

Moderní estetika a architektura se vrací zpět do skleníků, továren a skladů 19. století s velkým množstvím oken a dveří v továrním - industriálním - stylu. Jejich elegantní úzké zorné čáry a dělení nabízejí nerušený výhled a stírají hranice mezi vnitřkem a venkem. Co vůbec ale není hezké? To, že jsou drahé.


Přečtěte si níže téměř vše, co o těchto industriálních oknech a dveřích potřebujete vědět :



Jaké jsou výhody industriálních oken - oken s ocelovým rámem?


Díky pevnosti materiálu mají ocelová okna velmi tenké profily. Pro strukturální integritu je zapotřebí minimální množství rámovacího materiálu, který následně umožňuje čisté a jasné výhledy.

Okna s ocelovým rámem se můžou využívat v různých architektonických stylech a dobře fungují v tradičních i moderních domech.

Všechny rohy a spoje ocelových oken jsou svařeny, pozinkovány a lakovány, čímž se vytvoří nepřerušený povrch kolem rámu.

Ocelové rámy jsou extrémně staticky odolné, vůči například hliníkovým rámům, a jsou odolné proti rozpadu díky UV záření, povětrnostním vlivům a ohni. Jsou pozinkovány (potaženy vrstvou zinku při velmi vysokých teplotách), aby se zabránilo korozi.

Na rozdíl od dřeva a plastu se ocelové okenní rámy v důsledku povětrnostních podmínek nestahují a neroztahují.

Vyžadují minimální údržbu ve srovnání s dřevěnými okny a dveřmi. A jeden bonus nakonec - v budoucnu, při kompletní rekonstrukci domu, jsou okna z ocelovými rámy jako jediná, která mohou být rekonstruovány / repasovány, společně s domem, a nevyžadují tedy výměnu.



Jsou okna s ocelovým rámem energeticky účinná?


Špatnou zprávou je, že kov je špatným tepelným izolátorem a tenká okna z továrny na ocel se spoustou ocelových doplňků, bez výraznějšíh těsnících prvků, v minulosti dělala uvnitř budovy chlad. Dobrou zprávou ale je, že technologie 21. století umožnila získat stejný historický vzhled těchto oken s lepšími materiály a tepelnou účinností.

Ocelová okna jsou k dispozici s izolačními zasklívacími panely; dva nebo více kousků skla jsou rozmístěny od sebe a utěsněny, čímž je ponechán izolační vzduchový prostor. Další nová technologie zvaná "přerušení tepelných mostů" (kdy se mezi vnitřní a vnější okenní rámy umístí materiál, aby se zabránilo ztrátám tepelné energie), běžná v hliníkových oknech, je nyní k dispozici v ocelových oknech.


Dalším aspektem je, že na konci své dlouhé životnosti lze materiál na výrobu ocelových industriálních oken téměř plně také recyklovat.



Existují různé styly ocelových industriálních oken?


Ocelová okna jsou k dispozici v různých podobách, od továrního stylu s kolekcí oken od podlahy po strop, přes styl inspirovaný Frankem Lloydem Wrightem (jeho Falling Water House skvěle využil ocelová okna) až po moderní minimalistický vzhled s velkými tabulemi skla, podporovány tenkými ocelovými rámy.


Ocelová okna jsou k dispozici v mnoha ovladatelných variantách, a to jako otevíravá křídla, křídla výklopné, výsuvné (tzv sash window), s křídlem otočným jak vertikálně, tak horizontálně, a i jako sklopné.



Kolik stojí okna s ocelovým rámem?


Okna s ocelovým rámem jsou drahá. Obecně lze říci, že technologie návrhu a výroby těchto oken je velmi náročná a složitá, s převahou řemeslné ruční práce. Oceňování výroby a dodávky ocelových oken je také velmi specifické pro každou danou stavbu nebo projekt : jde o výměnu jediného okna? O plnou přestavbu? Půjde o standardní velikost a profilaci nebo o velikost a profilaci na míru? Jaké budou mít okna otevírání, a jaké ovládání? Nejlepší způsob, jak odhadnout náklady, je získat nabídku od dodavatele oken. Obecně očekávejte, že ceny budou minimálně dvojnásobné než ceny oken dřevěných, určitě budou nákladné více než u hliníkových oken, ale méně nákladnějsí než okna z bronzu. Nezapomeňte ale srovnat náklady s životností, zátěží pro životní prostředí, možnost recyklace a rekonstrukce v budoucnu a dalšími atributy.



Mohu použít repasované ocelová okna továrny?


Ano! Stará a původní ocelová okna lze využít dvojím způsobem : buď je použít jako celek tak jak jsou, nebo jejich části využít při výrobě industriálních oken nových.


Stará industriální ocelová okna můžete nalézt například na sběrných dvorech, nebo je můžete mít jako původní na objektu, který máte v úmyslu rekonstruovat. Je potřeba mít na paměti, že tato okna se musí před dalším použitím repasovat, musí se provést nutné opravy a měli by být opatřeny novým nátěrem, a zaskleny novým, vetšinou jednoduchým, sklem. Uplatnění takto opravených oken může být v objektech bez nároků na tepelnou izolaci, jako jsou sklady, tovární a zásobovací objekty a haly, ale i například v zahradní architektuře a jejích objektech. Nevýhodou je, že tyto okna se dají použít ve své původní velikosti, která nejde většinou uzpůsobit.


Další možností jak původní stará okna využít je - buď celé, nebo jejich části, použít jako historizující komponenty při výrobě oken nových.



Rekapitulace výhod a nevýhod ocelových industriálních oken :



Výhody :

  • Jsou velmi pevné

  • Tenké až minimální profily

  • Uplatnění u řady architektonických stylů

  • Jedinečné, většinou vyrobené přesně na míru

  • Odolnost a dlouhá životnost, s možností nekonečné opravy / repase

  • Nízké náklady na údržbu

Nevýhody:

  • Drahé

  • Těžké

  • Není to nejlepší volba v podnebí poblíž slané vody (nutno řešit dodatečnou zvýšenou antikorozní ochranou)


Zdroj: http://www.gardenista.com/

336 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page